INGREDIËNTEN:
- 800 g runderriblappen in stukken van 3-5 cm
- zwarte peper en zout naar smaak
- 50 g boter
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 750 ui, in halve ringen
- 2 tl kerrie
- 3 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 2 tl suiker
- 200-350 ml water*
- 2 el ketjap manis
- 2 el rode wijnazijn
- 1 runderbouillon tablet
- 2 beschuiten (of een beetje allesbinder of maizena)
BEREIDEN:
- Haal het vlees uit de koelkast, snijd het in stukken van 2-3 cm en leg deze op een bord. Terwijl het vlees de ergste kou verliest kun je ondertussen de uien in halve ringen snijden (½ cm dik). Dep daarna het vlees droog en bestrooi het met royaal peper en een beetje zout.
- Verhit de helft van de boter in een braadpan of snelkookpan. Braad het vlees aan zodat het aan beide zijden een mooie bruine kleur krijgt (dit is nodig voor extra smaak). Braad het vlees in 2-3 porties zodat het vlees de ruimte heeft en de boter niet teveel afkoelt. Haal het vlees na het aanbraden uit de pan en leg het apart.
- Verhit nadat al het vlees is aangebraden de resterende boter in dezelfde pan. Fruit hierin de uien op middelhoog vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten, ondertussen zullen de aanbaksels in de pan loskomen en zich mengen met de uien (dit zorgt voor extra smaak).
- Doe de knoflook en kerrie bij de uien en bak deze kort mee. Voeg dan water, azijn, ketjap manis, suiker en het bouillonblokje toe en roer het door. Doe dan het vlees met de vrijgekomen vleessappen terug in de pan. Prik in elk laurierblaadje een kruidnagel en leg deze in de pan tussen het vlees.
- Wanneer je het vlees in een snelkookpan bereidt, doe dan het deksel dicht en laat het vlees onder hoge druk 30 minuten garen. Doe daarna het vuur uit en laat de druk langzaam verminderen. Verwijder het deksel pas wanneer de druk van de pan is. Ga daarna naar stap 7.
- Voor een bereiding in een braadpan laat je het vlees afgedekt op een laag vuur gedurende 2½-3 uur sudderen.
- Bind de saus met 2 verkruimelde beschuiten (een beetje maizena of allesbinder kan ook) en laat het stoofpotje zonder deksel nog 15 minuten zachtjes pruttelen. De uien worden met name na bereiding in de snelkookpan zo zacht dat ze grotendeels opgaan in de saus. Dit is erg lekker!
SERVEREN:
Serveer het stoofpotje met aardappelpuree, rode kool en eventueel wat appelmoes. Als koolhydraat arm(er) alternatief voor aardappelpuree kun je ook knolselderijpuree kiezen of bloemkoolpuree.
Deel dit recept op :