Gehaktballetjes met Couscous

INGREDIËNTEN:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 500 g mager rundergehakt of lamsgehakt
  • 5 el paneermeel
  • 1 ei
  • 3/4  tl kaneelpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl chilipoeder
  • zout
  • zwarte peper naar smaak
  • 2 el olijfolie
  • 1 blik gepelde tomatenblokjes (400 g)
  • 1 el honing
  • bosje koriander een deel is voor de couscous
  • bosje peterselie een deel is voor de couscous

Voor de Couscous:

  • 300 g couscous
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • 1 citroen (sap én rasp)
  • 2 el olijfolie
  • 2 bosui, fijngesneden
  • 1/2 komkommer met schil
  • peper en zout

BEREIDEN:

 

  1. Doe de couscous in een grote kom. Kook 500 ml water en los hierin het bouillonblokje op. Giet de bouillon op de couscous en laat het 5-10 minuten wellen.
  2. Kruid ondertussen het gehakt met 1 teentje knoflook, 1 tl komijn, 1/2 kaneel, 1 tl zout (of naar smaak) en een beetje zwarte peper. Voeg het ei en de paneermeel toe en kneed het gehakt door. Vorm er balletjes van ter grootte van een gepelde walnoot (ongeveer 25 stuks).
  3. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn, voeg je de ui  en 1 teen knoflook toe. Laat het zachtjes fruiten tot ze wat zachter zijn. Voeg dan de tomaten uit blik toe en wat water (iets minder dan een half blikje). Doe de honing, 1/4 tl chilipoeder, 1/4 tl kaneel, 1 tl komijnpoeder en 1 tl korianderpoeder erbij. Laat het geheel zonder deksel op de pan pruttelen zodat de saus iets kan indikken. Voeg peper en zout naar smaak aan de saus toe.
  4. Ga verder met de couscous. Maak de couscous los en luchtig met een vork. Roer een dressing van citroenrasp en -sap en 2 el olijfolie en meng deze met de couscous. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd hem in kleine blokjes en voeg dit samen met de fijngesneden bosui toe aan de couscous. Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe. Hak de blaadjes en steeltjes van de koriander en peterselie fijn. Voeg de steeltjes aan de saus van de gehaktballetjes toe en voeg de helft van de blaadjes toe aan de couscous (de andere helft gaat op het laatst over de gehaktballetjes).

SERVEREN:

Haal de gehaktballetjes van het vuur als de saus lekker is ingedikt en bestrooi deze tot slot met de rest van de koriander- en peterselieblaadjes. Serveren met couscous en/of harissa.

Deel dit recept op : 

 

 

Afhaaldatums

Wij werken met afhaaldatums, wij kweken immers alles zelf.. De afhaaldatums wordt steeds per categorie vermeld !
Categorieën