Kip ‘Tikka Masala’ is een wereldberoemd Indiaas gerecht waarvoor er wel 50 recepten bestaan. Toch hebben die bereidingen heel veel met elkaar gemeen. Jeroen marineert de kip in een kruidige en romige saus op basis van yoghurt en kokosmelk. Serveer het gerecht met een portie rijst. De geurige basmati past er perfect bij.
INGREDIËNTEN:
- 1 kg kippendijfilet
- 80 g Franse mosterd
- 80 g honing
- 1 el witte wijnazijn
- 1/4 tl zout
- 2 teentjes knoflook, geperst
- zwarte peper naar smaak
- 1 el maizena
- 2 el verse rozemarijn (= ongeveer 2 tl gehakte verse rozemarijn)
BEREIDEN:
- Verwarm de oven voor op 230 °C (conventioneel).
- Doe mosterd, honing, azijn, zout, peper en knoflook in een kommetje en mix het goed. Doe de kip in een ingevette ovenschaal (32 x 27 cm kip moet tegen elkaar liggen anders verdampt de saus in de oven teveel). Schenk de mosterdsaus over de kip en schep het goed om, zodat alle kip rondom is bedekt met de saus. Veeg de randen van de schaal schoon tegen aanbranden van de honing in de saus.
- Bak de kip in ongeveer 35 minuten in het midden van de oven, tot hij mooi goudbruin is (zie foto). Los ondertussen 1 el maizena op in 2 el water en hak de rozemarijn fijn.
- Haal de ovenschaal uit de oven en schuif de kip een beetje naar één kant*. Voeg het maizena papje al roerende toe aan het kookvocht. Als het goed is, is de saus nog heet genoeg en zal deze direct binden door de maizena. Strooi de gehakte rozemarijn erover en roer het goed om, zodat alle kip is bedekt met de saus en rozemarijn. Serveer de kip direct.
SERVEREN:
Deze honing-mosterd kip is lekker met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree, pasta of brood. Als groente eten wij er broccoli, wortelen en of (witlof)salade bij, er zijn echter nog vele combinaties mogelijk zijn.
Deel dit recept op :